مراقبت از سوختگی
سوختگی پوست می تواند در اثر عوامل مختلفی مانند گرما، مواد شیمیایی، برق یا تشعشع ایجاد شود. شدت سوختگی به عمق و وسعت آسیب بافت بستگی دارد.
سوختگی پوست می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله:
گرما: سوختگی های ناشی از گرما شایع ترین نوع سوختگی پوست هستند. این می تواند در اثر قرار گرفتن در معرض شعله، مایعات داغ، بخار، یا اجسام داغ ایجاد شود.
مواد شیمیایی: سوختگی ناشی از مواد شیمیایی ممکن است زمانی رخ دهد که پوست با اسید یا قلیایی قوی تماس پیدا کند.
الکتریسیته: سوختگی های ناشی از الکتریسیته ممکن است زمانی رخ دهد که پوست با جریان الکتریکی تماس پیدا کند.
تابش: سوختگی های ناشی از تشعشع می تواند زمانی رخ دهد که پوست در معرض سطوح بالایی از تابش یونیزه قرار می گیرد، مانند پرتودرمانی برای سرطان.
اصطکاک: سوختگی های ناشی از اصطکاک زمانی رخ می دهد که پوست روی یک سطح ناهموار مانند آسفالت یا فرش ساییده شود.
شدت سوختگی پوست به عمق و وسعت آسیب بافتی و همچنین علت سوختگی بستگی دارد. مهم است که اقداماتی را برای جلوگیری از سوختگی پوست انجام دهید، مانند استفاده از تجهیزات محافظ هنگام کار با گرما یا مواد شیمیایی، و پیروی از دستورالعمل های ایمنی برای قرار گرفتن در معرض برق و تشعشع. اگر سوختگی پوست رخ دهد، درمان سریع می تواند به حداقل رساندن آسیب بافتی و بهبودی کمک کند.
مدت زمان بهبودی پس از سوختگی بستگی به جدی بودن و نحوه درمان آن دارد. اگر زخم عفونی شد، مراقبت های پزشکی بیشتری را دریافت کنید.
اگر سوختگی شما خفیف است و در خانه درمان می شود، به طور معمول بدون نیاز به درمان بیشتر بهبود می یابد.
تا زمانی که پوست بهبود می یابد، ناحیه مورد نظر را تمیز نگه دارید و از کرم یا مواد چرب استفاده نکنید. هیچ تاولی را نپاشید زیرا ممکن است منجر به عفونت شود.
اگر داخل دهان خود را با نوشیدن چیزی داغ سوخته اید، سعی کنید از چیزهایی که می تواند باعث تحریک ناحیه جوش شده مانند غذای داغ و تند، الکل و سیگار تا زمان بهبودی این ناحیه اجتناب کنید.
سوختگی های خفیف که فقط روی لایه های بالایی پوست تأثیر میگذارند (سوختگیهای اپیدرمی سطحی) معمولاً در عرض یک هفته بدون هیچ گونه جای زخم بهبود مییابند.
اگر سوختگی دارید که نیاز به درمان پزشکی دارد، برای تعیین سطح مراقبت مورد نیاز ارزیابی می شود.
مراقبت از سوختگی
- اندازه و عمق سوختگی را با بررسی منطقه ارزیابی کنید
- محل سوختگی را تمیز کنید، مراقب باشید که تاول آسیب نبیند.
- محل سوختگی را با یک پانسمان استریل بپوشانید (معمولا یک پد و یک باند گازی برای نگه داشتن آن در جای خود)
- در صورت لزوم، استفاده از داروهایی همچون پاراستامول یا ایبوپروفن توصیه می شود.
- به عنوان مثال، اگر احتمال ورود خاک به زخم وجود داشته باشد، ممکن است تزریق کزاز توصیه شود.
- پانسمان شما به طور منظم برای علائم عفونت بررسی می شود. همچنین تا بهبود کامل سوختگی به طور مرتب تعویض می شود.
- سوختگی های جزئی که بر لایه بیرونی پوست و برخی از لایه زیرین بافت (سوختگی های سطحی پوست) تأثیر می گذارند، معمولاً در حدود 14 روز بهبود می یابند و کمترین جای زخم را بر جای می گذارند.
- اگر سوختگی متوسط یا شدید باشد، ممکن است به یک مرکز تخصصی مراقبت از سوختگی ارجاع داده شوید.
- در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن ناحیه سوخته پوست و جایگزینی آن با پیوند پوست گرفته شده از قسمت دیگری از بدن شما باشد.
- سوختگی های شدیدتر و عمیقتر ممکن است ماهها یا حتی سالها طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد و معمولاً مقداری اسکار قابل مشاهده باقی میماند.