سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی، که گاهی حمله مغزی نامیده میشود، شایع ترین بیماری نورولوژیک در سراسر جهان و دومین علت شایع مرگ و میر و ناتوانی است.
این وضعیت زمانی رخ می دهد که یکی از عروق خونرسان به مغز به دلایلی دچار پارگی شود و یا اینکه انسداد یک رگ خونی در مغز مانع خونرسانی به قسمت های دیگر مغز شود ، در این شرایط و با عدم اکسیژن رسانی به قسمت هایی از مغز این سلولها آسیب دیده و در صورت طولانی شدن سلول ها می میرند.
سکته مغزی می تواند باعث آسیب مغزی پایدار، ناتوانی طولانی مدت یا حتی مرگ شود.
مغز حرکات ما را کنترل می کند، خاطرات ما را ذخیره می کند و منبع افکار، احساسات و زبان ما است. مغز همچنین بسیاری از عملکردهای بدن مانند تنفس و ضربان قلب را کنترل می کند.
برای کارکرد صحیح، مغز به اکسیژن نیاز دارد. شریان های شما خون غنی از اکسیژن را به تمام قسمت های مغز می رسانند. اگر اتفاقی رخ دهد که جریان خون را مسدود کند، سلول های مغز در عرض چند دقیقه شروع به مردن می کنند، زیرا نمی توانند اکسیژن دریافت کنند. این باعث سکته مغزی می شود.
این عارضه مغزی باید به عنوان یک وضعیت اورژانسی تحت درمان بگیرد چراکه برای مغز هر یک دقیقه حیاتی است و درمان سریع می تواند آسیب مغزی ناشی از این عارضه را کاهش دهد.
انواع سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی ایسکمیک
بیشتر سکتههای مغزی سکتههای ایسکمیک هستند. سکته مغزی ایسکمیک زمانی رخ میدهد که لختههای خون یا چربی و … عروق خونی مغز را مسدود کنند.
سکته هموراژیک
سکته هموراژیک زمانی اتفاق میافتد که یک سرخرگ در مغز به دلایلی همچون فشار خون بالا پاره شود.
علائم سکته مغزی چیست؟
- بی حسی یا ضعف یک طرفه در صورت، بازو یا پا
- گیجی یا مشکل در صحبت کردن یا درک گفتار
- مشکلات بینایی مانند تاری دید و دید دوتایی
- مشکل در راه رفتن
- سرگیجه یا مشکلات تعادل
- سردرد شدید بدون علت شناخته شده
عوامل افزایش دهنده خطر سکته مغزی چیست؟
سکته یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA)
اگر قبلاً یک سکته مغزی یا یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) که به عنوان “سکته مغزی کوچک” نیز شناخته می شود، داشته اید، شانس شما برای سکته مغزی دیگر بیشتر است.
فشار خون بالا
فشار خون بالا عامل اصلی سکته مغزی است. زمانی اتفاق میافتد که فشار خون در شریانها و سایر رگهای خونی بیش از حد بالا باشد.
کلسترول بالا
اگر کلسترول بیشتری نسبت به نیاز بدن مصرف شود، کلسترول اضافی می تواند در شریان ها، از جمله شریان های مغز، جمع شود. این می تواند منجر به باریک شدن رگ ها، سکته مغزی و سایر مشکلات شود.
بیماری قلبی
اختلالات رایج قلبی می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. به عنوان مثال، بیماری عروق کرونر خطر سکته مغزی را افزایش می دهد، زیرا پلاک در رگ ها ایجاد می شود و جریان خون غنی از اکسیژن به مغز را مسدود می کند.
سایر بیماریهای قلبی، مانند نقص دریچه قلب، ضربان قلب نامنظم (از جمله فیبریلاسیون دهلیزی)، و بزرگ شدن حفرههای قلب، میتوانند باعث ایجاد لختههای خونی شوند که ممکن است شکسته شوند و باعث سکته شوند.
دیابت
دیابت خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. دیابت باعث تجمع قند در خون می شود و از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به قسمت های مختلف بدن از جمله مغز جلوگیری می کند. فشار خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نیز شایع است.
سایر عوامل خطر سکته مغزی چیست؟
چاقی
چاقی چربی اضافی بدن است. چاقی با افزایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید “بد” و کاهش سطح کلسترول “خوب” مرتبط است. چاقی همچنین می تواند منجر به فشار خون بالا و دیابت شود.
سبک زندگی نادرست
انتخاب سبک زندگی شما می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. خبر خوب این است که رفتارهای سالم می تواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد. کم تحرکی و ورزش نکردن ، استعمال الکل ، سیگار کشیدن و رژیم غذایی پرنمک و پرچربی از جمله مهم ترین موارد سبک زندگی نادرست هستند که خطر سکته مغزی را تا حد زیادی افزایش می دهند.
افزایش سن
با بالا رفتن سن ، کاهش تحرک و سایر عوارض دوران سالمندی خطر سکته مغزی نیز تا حد زیادی افزایش پیدا می کند ، اما اگرچه سکته مغزی در بین افراد مسن شایع است، اما بسیاری از افراد زیر 65 سال نیز دچار سکته مغزی می شوند.
درمان سکته مغزی چیست؟
درمان سریع برای سکته مغزی حیاتی است.
سکته مغزی یک وضعیت پزشکی جدی است که نیاز به مراقبت های اورژانسی دارد.
تماس با اورژانس در اولین فرصت پس از مشکوک شدن به علائم سکته مغزی می تواند به بیمار کمک کند تا به موقع برای مراقبت از سکته مغزی به بیمارستان برود.
درمان سکته مغزی از لحظه ای شروع می شود که خدمات فوریت های پزشکی (اورژانس) برای انتقال بیمار به بیمارستان می رسند.
هنگامی که بیمار در بیمارستان بستری می شود، ممکن است مراقبت های اضطراری، درمان برای جلوگیری از سکته مغزی دیگر، توانبخشی برای درمان عوارض جانبی سکته مغزی ارائه شود.
متخصصان ما در مرکز خدمات پزشکی و پرستاری زینو با اعزام آمبولانس و تیم پزشکی به محل شما می توانند در اعزام هرچه سریع تر بیماران اورژانسی به مراکز درمانی کمک زیادی را ارائه دهند.
اسکن مغز نشان می دهد که چه نوع سکته ای رخ داده است. سپس متخصص و یا جراح مغز و اعصاب بر اساس نوع سکته مغزی رخ داده اقدامات درمانی را برای بیمار آغاز خواهد کرد.
درمان سکته مغزی ایسکمیک
در این موارد درمان اولیه معمولا شامل تجویز داروهایی برای شکستن و از بین بردن لخته خون است. پزشکان همچنین ممکن است سکته مغزی ایسکمیک را با داروهای دیگر مانند رقیقکنندههای خون و همچنین جراحی برای برداشتن لخته درمان کنند.
درمان سکته مغزی هموراژیک
برای توقف خونریزی ناشی از سکته هموراژیک و نجات بافت مغز ممکن است به داروها، جراحی یا اقدامات دیگری نیاز باشد.سکته های هموراژیک را می توان با جراحی درمان کرد.
کلمات مرتبط :
سکته مغزی چیست؟ – پرستاری در منزل – آمبولانس خصوصی – درمان سکته مغزی – پرستار خصوصی در منزل – آزمایش خون در منزل – توانبخشی سکته مغزی