سوند ادراری یا کاتتر ادراری یک وسیله پزشکی است که از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد می شود تا به تخلیه ادرار از بدن کمک کند.
سوند یک لوله نازک و قابل انعطاف است که از لاتکس، سیلیکون یا پلی اورتان ساخته شده است. کاتترهای ادراری اغلب در بیمارانی که به دلیل شرایط پزشکی یا جراحی قادر به ادرار کردن به تنهایی نیستند یا در بیمارانی که نیاز به نظارت مداوم بر خروجی ادرار دارند استفاده می شود.
سوندهای ادراری انواع مختلفی دارند، از جمله سوندهای متناوب که به طور موقت استفاده می شوند و پس از هر بار استفاده خارج می شوند و کاتترهای ساکن که برای مدت طولانی تری در جای خود باقی می مانند.
سوند ادراری در چه شرایطی استفاده می شود؟
کاتترهای ادراری در شرایط پزشکی مختلفی استفاده میشوند، از جمله:
احتباس ادرار
این وضعیتی است که در آن مثانه قادر به تخلیه کامل نیست و منجر به مشکل و عوارض احتمالی می شود. از سوند ادراری می توان برای تخلیه مثانه و تسکین علائم احتباس ادرار استفاده کرد.
جراحی
در برخی از روش های جراحی، مانند آن هایی که شامل جراحی لگن یا پایین شکم میشوند، ممکن است یک کاتتر ادراری برای کمک به تخلیه ادرار در حین و بعد از جراحی قرار داده شود تا بیمار در ساعت های اولیه پس از جراحی نیاز به بلند شدن از رختخواب که می تواند بر محل جراحی فشار وارد کند ، نداشته باشد.
بی اختیاری ادرار
در برخی موارد بی اختیاری ادرار شدید که امکان کنترل ادرار برای بیمار وجود ندارند ، مانند بیماران سکته مغزی و یا بیمارانی که در کما هستند، ممکن است از سوند ادراری برای کمک به مدیریت این وضعیت استفاده شود.
بررسی برون ده ادرار
در برخی بیماران، ممکن است از کاتتر ادراری برای نظارت بر برون ده ادرار استفاده شود که می تواند اطلاعات مهمی در مورد عملکرد کلیه و تعادل مایعات به پزشک ارائه دهد که برای تصمیم گیری برای ادامه درمان از اهمیت زیادی برخوردار است.
توجه به این نکته ضروری است که کاتترهای ادراری فقط باید در مواقع ضروری استفاده شوند و استفاده از آنها باید به دقت کنترل شود تا از عوارضی مانند عفونت و آسیب مثانه جلوگیری شود.
عوارض استفاده از کاتتر ادراری
در حالی که سوندهای ادراری می توانند در برخی شرایط پزشکی مفید باشند، اما می توانند منجر به عوارض شوند. برخی از عوارض احتمالی مرتبط با استفاده از کاتترهای ادراری عبارتند از:
عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
عفونت ادراری یکی از شایع ترین عوارض مرتبط با سونداژ است. باکتری ها می توانند از طریق کاتتر وارد مجرای ادرار شده و باعث عفونت شوند.
اسپاسم مثانه
برخی از بیماران ممکن است هنگام قرار دادن کاتتر دچار اسپاسم یا ناراحتی مثانه شوند.
انسداد
سوندها ممکن است مسدود شوند و از تخلیه مناسب ادرار جلوگیری کنند. این می تواند منجر به اتساع مثانه و آسیب احتمالی به مثانه شود.
آسیب دیدگی
در موارد نادر، مجرای ادرار یا مثانه ممکن است در حین قرار دادن کاتتر آسیب ببیند.
خون در ادرار
بیماران ممکن است پس از قرار دادن سوند متوجه وجود خون در ادرار خود شوند که نشانه وجود آسیب یا عفونت مجرای ادرار است.
واکنش های آلرژیک
برخی از بیماران ممکن است نسبت به مواد استفاده شده در کاتتر واکنش آلرژیک داشته باشند.
ترومای مرتبط با سوند
استفاده طولانی مدت از سوندها می تواند منجر به آسیب به مجرای ادرار، مثانه یا سایر قسمت های دستگاه ادراری شود.
نظارت بر این عوارض و پیروی از روش های مناسب مراقبت از کاتتر برای به حداقل رساندن خطر عفونت و سایر عوارض بسیار مهم است. اگر هنگام استفاده از سوند علائمی مانند تب، لرز یا درد را تجربه کردید، مهم است که فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
نصب و تعویض سوند در منزل
متخصصان ما در مرکز درمان در منزل و پرستاری در منزل زینو خدمات نصب و تعویض سوند در منزل را ارائه می دهند تا امکان بروز عوارض بعد از سونداژ را به حداقل برسانند.
بیشتر بخوانید: