زخم بستر یا زخم های فشاری آسیبهایی به پوست و بافتهای زیرین هستند که عمدتاً به دلیل فشار طولانی مدت روی پوست ایجاد میشوند.
آنها ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتند، اما معمولاً افرادی را که روی تخت نشسته اند یا برای مدت طولانی روی صندلی یا ویلچر می نشینند، تحت تاثیر قرار می دهند.
علائم زخم بستر
زخم فشاری می تواند هر قسمتی از بدن را که تحت فشار قرار می گیرد، تحت تاثیر قرار دهد. آنها بیشتر در قسمت های استخوانی بدن مانند پاشنه پا، آرنج، باسن و پایه ستون فقرات دیده می شوند.
آنها اغلب به تدریج رشد می کنند، اما گاهی اوقات می توانند در چند ساعت ایجاد شوند.
علائم اولیه زخم فشاری عبارتند از:
- تغییر رنگ پوست
- احساس گرما در پوست
- درد یا خارش در ناحیه آسیب دیده
- زخم یا تاول باز
- زخم عمیق که به لایه های عمیق تر پوست می رسد
- زخم بسیار عمیق که ممکن است به عضله و استخوان برسد
اگر در حال نقاهت پس از بیماری یا عمل جراحی در منزل هستید، یا از فردی که در رختخواب نشسته یا از ویلچر استفاده می کند مراقبت می کنید، اگر فکر می کنید ممکن است شما یا فردی که از او مراقبت می کنید ممکن است زخم فشاری داشته باشید، با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت وجود موارد زیر فوراً مشاوره پزشکی دریافت کنید:
- پوست قرمز و متورم
- چرک ناشی از زخم بستر
- پوست سرد و ضربان قلب سریع
- درد شدید
- تب در اثر عفونی شدن زخم
این علائم می تواند نشانه یک عفونت جدی باشد که باید در اسرع وقت درمان شود.
درمان های زخم بستر
درمان زخم فشاری به شدت آن بستگی دارد.
برای برخی از افراد، آنها یک ناراحتی هستند که به مراقبت های اولیه پرستاری نیاز دارند. برای دیگران، آنها می توانند جدی باشند و منجر به عوارض تهدید کننده زندگی مانند مسمومیت خون و حتی قطع عضو یا فوت بیمار شوند.
راه های جلوگیری از بدتر شدن زخم های فشاری و کمک به بهبود آنها عبارتند از:
- استفاده از پانسمان هایی که روند بهبودی را سرعت می بخشد و ممکن است به کاهش فشار کمک کند
- تغییر مکرر موقعیت برای کاهش فشار به زخم و پوست آسیب دیده
- خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
- روشی برای تمیز کردن زخم و برداشتن بافت آسیب دیده (دبریدمان)
- جراحی برای برداشتن بافت آسیب دیده و بستن زخم گاهی اوقات در جدی ترین موارد استفاده می شود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به زخم فشاری هستند؟
هر کسی ممکن است به زخم فشاری مبتلا شود، اما موارد زیر میتواند احتمال ایجاد زخم را افزایش دهد:
- بالای 70 سال – افراد مسن بیشتر احتمال دارد مشکلات حرکتی داشته باشند و پوستی که به راحتی از طریق کم آبی بدن و عوامل دیگر آسیب می بیند بیشتر است.
- محصور شدن در رختخواب به دلیل بیماری یا بعد از جراحی
- ناتوانی در حرکت بخشی یا تمام بدن (فلج)
- چاقی
- بی اختیاری ادرار و بی اختیاری روده
- یک رژیم غذایی ضعیف
- شرایط پزشکی که بر جریان خون تأثیر می گذارد، پوست را شکننده تر می کند یا باعث مشکلات حرکتی می شود – مانند دیابت، بیماری شریانی محیطی، نارسایی کلیه، نارسایی قلبی، مولتیپل اسکلروزیس (MS) و بیماری پارکینسون.
پیشگیری از زخم بستر
پیشگیری کامل از زخم فشاری ممکن است دشوار باشد، اما کارهایی وجود دارد که شما یا تیم مراقبتتان می توانید برای کاهش خطر انجام دهید.
این شامل:
- مرتباً موقعیت خود را تغییر دهید – اگر خودتان نمی توانید موقعیت خود را تغییر دهید، یکی از بستگان یا مراقبان باید به شما کمک کند
- هر روز پوست خود را از نظر علائم و نشانه های اولیه زخم فشاری بررسی کنید – اگر در بیمارستان یا خانه مراقبت هستید این کار توسط تیم مراقبت شما انجام می شود.
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی پروتئین کافی و انواع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی باشد – اگر نگران رژیم غذایی خود هستید یا از کسی مراقبت می کنید که ممکن است رژیم غذایی او ضعیف باشد، از پزشک عمومی یا تیم مراقبت های بهداشتی خود بخواهید که به یک متخصص تغذیه معرفی کنند.
- ترک سیگار – سیگار کشیدن به دلیل آسیب وارده به گردش خون، احتمال ابتلا به زخم های فشاری را افزایش می دهد.
اگر در بیمارستان یا خانه مراقبت هستید، تیم مراقبت های بهداشتی شما باید از خطر ابتلا به زخم فشاری آگاه باشد. آنها باید ارزیابی خطر را انجام دهند، پوست شما را تحت نظر داشته باشند و از اقدامات پیشگیرانه مانند تغییر موقعیت منظم استفاده کنند. - اگر در حال نقاهت پس از بیماری یا عمل جراحی در منزل هستید، یا از فردی که روی تخت یا ویلچر نشسته مراقبت می کنید، از پزشک عمومی خود بخواهید تا خطر ابتلا به زخم فشاری را ارزیابی کند.
کلمات مرتبط :
درمان زخم بستر – درمان زخم فشاری – پرستاری در منزل – مرکز پرستاری سالمندان در منزل