تمیز کردن زخم قبل از استفاده از گچ یا پانسمان بسیار مهم است. این امر خطر عفونت را کاهش می دهد و روند بهبودی را تشویق می کند.یک گچ یا پانسمان بزرگتر معمولاً تمام چیزی است که برای متوقف کردن خونریزی زخم لازم است. با این حال، ممکن است لازم باشد به ناحیه مورد نظر فشار وارد کنید، و اگر دست یا پا آسیب دید، در صورت امکان باید آن را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.
زخم نوعی آسیب است که می تواند زمانی رخ دهد که پوست یا سایر بافت های بدن آسیب ببینند، معمولاً در اثر بریدگی، سوراخ شدن یا پارگی.
شدت زخم ها میتواند از بریدگیها و خراشهای جزئی گرفته تا پارگیهای عمیق یا زخمهای سوراخدار باشد که میتواند به اندامهای داخلی یا استخوانها آسیب برساند.
زخم ها می توانند در اثر عوامل مختلفی از جمله تصادف، افتادن، بریدگی اشیای تیز، نیش حیوانات یا حشرات و سوختگی ایجاد شوند. مراقبت مناسب از زخم برای جلوگیری از عفونت و بهبود بهبودی مهم است.
تمیز کردن زخم چیست؟
تمیز کردن زخم که به عنوان شستشوی زخم نیز شناخته میشود، فرآیندی است که برای از بین بردن کثیفی، و باکتری ها از زخم برای جلوگیری از عفونت و بهبودی زخم انجام میشود. معمولاً شامل استفاده از محلول نمکی استریل یا محلول تمیزکننده زخم دیگر برای شستشوی زخم و حذف هرگونه ماده خارجی است.
توجه به این نکته مهم است که همه زخم ها نیاز به تمیز کردن ندارند. بریدگیها و خراشهای جزئی را میتوان با آب و صابون تمیز کرد، در حالی که زخمهای جدیتر ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشند. اگر مطمئن نیستید که چگونه زخم را به درستی تمیز کنید، بهتر است از یک متخصص پرستاری مشاوره بگیرید.
تمیز کردن زخم به چند دلیل مهم است:
جلوگیری از عفونت: هنگامی که زخم به درستی تمیز نمی شود، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها می توانند وارد زخم شده و باعث عفونت شوند. این می تواند منجر به عوارض و تاخیر در روند بهبودی شود.
تسریع بهبودی: از بین بردن کثیفی و سایر مواد خارجی از زخم به ایجاد یک محیط تمیز که برای بهبودی مساعد است کمک می کند. این می تواند به بهبود سریعتر زخم و کاهش زخم کمک کند.
کاهش درد: تمیز کردن زخم می تواند به کاهش درد و ناراحتی مرتبط با آسیب کمک کند. از بین بردن کثیفی ها و مواد خارجی می تواند به کاهش التهاب و بهبود سریعتر زخم کمک کند.
نظارت بر زخم: تمیز کردن زخم به شما این امکان را میدهد که آسیب را زیر نظر داشته باشید و از بهبود مناسب آن اطمینان حاصل کنید. اگر متوجه علائم عفونت یا سایر عوارض شدید، میتوانید قبل از جدیتر شدن مشکل به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی، تمیز کردن مناسب زخم بخش مهمی از مراقبت از زخم است و می تواند به بهبود مناسب و بدون عارضه زخم کمک کند.
مراحل تمیز کردن زخم
این مراحل را دنبال کنید:
- دست های خود را کاملا بشویید و خشک کنید.
- در صورت وجود دستکش یکبار مصرف بپوشید.
- به فرد آسیب دیده بگویید چه کار می کنید و مطمئن شوید که نشسته یا دراز کشیده است
- سعی نکنید چیزی را که در زخم وجود دارد بردارید – به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
- زخم را به مدت 5 تا 10 دقیقه زیر آب جاری بشویید.
- با استفاده از یک پد یا گاز استریل به آرامی پوست را پاک کنید ، از ضد عفونی کننده استفاده نکنید زیرا ممکن است به پوست آسیب برساند.
- به آرامی با استفاده از یک حوله تمیز یا پد دستمال، آن ناحیه را خشک کنید، اما هیچ چیز کرکی مانند توپ پنبه ای نداشته باشید – رشته های مواد می توانند به زخم گیر کنند.
- یک پانسمان استریل، مانند یک پد غیر چسبنده با بانداژ، استفاده کنید ، در صورت وجود از یک پانسمان ضد آب استفاده کنید.
اگر خون در پانسمان خیس شد، آن را در جای خود بگذارید و یک پانسمان دیگر اضافه کنید و به فشار روی زخم ادامه دهید.
چه زمانی باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید؟
- در هنگام تمیز کردن زخم خونریزی متوقف نمی شود.
- زخم بسیار بزرگ یا بسیار عمیق است
- کثیفی یا چیزی در زخم وجود دارد.
- نزدیک به یک رگ خونی یا مفصل اصلی است
- قرمز و متورم می شود یا چرک بیرون می آید – ممکن است عفونی باشد
- ناشی از گزش است – تمام نیش های حیوانات نیاز به مراقبت های پزشکی دارند.
مقالات مرتبط :